Търси
Filters
Няма продукти в кошницата.

Trash/less - tips and tricks for plastic-free life

Замисляли ли сте се колко отпадъци генерирате ежедневно? А каква част от тях рециклирате? Как сутрин си взимате кафе и не след дълго чашата се озовава в кофата. Как на обяд си взимате храна за офиса и тя всеки ден е в пластмасова кутия, и тя стига много бързо до кофата. Как касиерката в магазина иска да ви сложи доматите в найлоново пликче, въпреки че вие съвсем нарочно не сте го използвали и трябва да я увещавате да не го прави. Как на всяка крачка за всичко получавате найлнови торбички и пластмасови опаковки, а по улицата се търкалят толкова отпадъци, че ако вдигате всички, които видите по пътя, най-вероятно ще закъснеете за там за където сте тръгнали. Проблемът е глобален и не можеш съвсем сами да се справим с него, но вярваме, че всеки може да допринесе с нещо към тази наистина смислена кауза. Не сме специалисти в областта, които ще изнасят лекции, но ще ви споделим чисто човешки опит от първо лице и как се справяме с постигането на целта. Надяваме се че сред вас ще намерим хора, които споделят нашият начин на мислене. Все пак, когато една идея е споделена с повече хора, в крайна сметка тя може да се превърне в реалност.

Не си мислете, че ние сме безгрешни в това отношение - не сме, но се стараем изключително много да избягваме всички тези излишни отпадъци и да живеем природосъобразно. Никой не очаква, че днес изхвърляме една торба с отпадъци, а утре вече няма да имаме никакви. Преходът става бавно и постепено, сигурно, крачка по крачка, ден след ден. Затова като за начало ще ви предложим да си харесате един ден от седмицата, който да изкарате без отпадъци. На нас ни допада понеделник - лесно, мотивиращо и не толкова ангажиращо.

Ето и няколко основни препоръки, които да ви насочват във вашия trash/less ден.

 

ХРАНЕНЕ

Храната е неизбежна част от ежедневието ни поне по 2-3 пъти на ден, затова ще започнем с нея, като основен генератор на ненужни пластмасови опаковки. (тук ще вметна, че съветите са за хора работещи през деня, хора в движение, защото в домашна среда се подразбира, че избягването на излишни опаковки се случва доста по-лесно)

Закуската. Ако си я приготвяте сами - вземете си я в кутия за многократна употреба. Ако си я купувате навън - носете си и използвайте отново кутия за многократна употреба, в краен случай поискайте да ви я сложат в картонена кутия /хартиено пликче (хартията е материал с натурален произход, все пак е направена от дърво и е абсолютно разградима / рециклируема).

Кафе / Чай / Фреш. Нова чаша всеки ден за две глътки кафе, умножена по хиляди, милиони хора..? Решението е чаша за многократна употреба, едва ли ще ви откажат да ви направят кафе в личната ви чаша. Направете си / купете си насипен чай - многократно по-истински, наситен и ароматен от този в пакетчетата. Носете си водата /фреша в някоя симпатчна стъклена бутилка, вместо в големите пластмасови чаши.

Обяда. Решението отново е кутия за многократна употреба. Икеа предлагат много добри варианти и най-различни размери стъклени кутии с капак. Ако ви се налага да носите повече от една теглото значително ще се увеличи, затова алтерантивния им вариант са пластмасови сетове от кутии. Да, пластмасови са, но ще ги използвате поне няколко години - доста по-щадящ вариант в сравнение с тези, в които ви поставят храната в заведенията за хранене и след като обядвате ги изхвърляте. Същото важи и за приборите за хранене. Един базов сет за хранене освен, че ни улеснява в постигането на нашата цел, изглежда и много готино. Храненето в заведение с нормални чинии, също винаги остава добър вариант.

Вечеря / Пазар. Стига с тези найлонови торбички, навсякъде за всичко! Толкова е лесно да си носим памучна торба за многократна употреба. Наскоро ние от Stampa разработихме и различни размери малки и големи торбички с връзки за всякакви продукти в насипно състояние - зеленчуци, плодове, зърнени култури, кафе, чайове, ядки и каквото друго се сетите. Леки и компактни, просто решение заместител на прозрачните пликчета за плодове и зеленчуци. Също така може да купувате насипен чай вместо в пакетчета, мляко в стъклена бутилка, насипно сирене и кашкавал, насипни варива, насипни ядки. За съжаление някои от тези неща не са достъпни във всеки магазин, но пък вероятно, около вас има поне един био магазин, пазар или някое малко семейно магазинче, което би ни било от полза. (Update - чудесен сайт, който една дама ни сподели, в който може да откриете много места където може да пазарувате насипно www.sipieu.com )

 

  

Съхранение на храната. Бурканиии! Всички продукти вкъщи изглеждат страхотно и дори по-апетитно, когато са прилежно подредени в буркани. А когато са надписани и имат едни малки симпатични етикетчета това вече е whole new level of cuteness. Това определено ще е едно от следващите неща, които ще направим - малки етикетчета за всичките ни продукти за да държим подредена нашата кухня. Винаги избирайте пазаруването на продукти насипно вместо в пластмасови опаковки, когато това е възможно.

 

  


КОЗМЕТИКА

Можем да използваме шампоани и балсами в стъклени опаковки вместо пластмасови или пък да си купуваме във възможно най-големите опаковки и вкъщи да ги използваме с дозатор или някое красиво шишенце за многократна употреба. От декоративната козметика също има брандове, които предлагат предлагат продуктите си в стъклени или дървени опаковки (например Zao). Продуктите от дърво са също толкова функционални, доста по-красиви от пластмасовите и напълно естествени, затова можем да сменим четката си за зъби с дървена, четката си за коса с дървена и каквото още се сетите с дървено.

 

 

ДРЕХИ

 Не ни е необходима торбичка за всяка нова дреха, която си купим. Сигурно много от вас имат Чантата... онази чанта пълна с още множество такива в нея. Все още не познавам човек, на който са му необходими толкова много торбички :) Пазаруването втора употреба пък със сигурност ще избегне всички ненужни торбички и етикети, същевременно може да бъде много по-забавно от стандартен шопинг. Важно е също да намирате и ново приложение на дрехи, които вече не носите подарявайте на приятели, разменяйте, дарявайте.

- - -

Твърде много неща, нямате време за всичко? Аз нямам суперсили, но се справям. Работя през деня както повечето хора, поддържам личен сайт + два скромни бранда, поддържам дом и приготвям вечеря, а понякога и закуска и обяд. Организирате ли правилно времето си ще успеете с всичко, използвайте уикенда за да планирате и улесните предстоящата ви седмица. 

 

Като основна цел в trash/less ежедневието ни можем да подчертаем следното: Да мислим преди да си купим даден предмет дали наистина имаме нужда от него и има ли този предмет по-добра алтернатива от екологичен материал. Да се опитваме да използваме предметите колкото се може по-дълго преди да ги изхвърлим или пък да им намираме нови различни функции от предишните им. И най-важното, ако нещо вече не може да бъде използвано - рециклирай!

Това са нашите първи най-базови съвети за живот без пластмаса или като ние си го кръстихме trash/less. Ако имате въпроси не се колебайте да ни ги зададете или пък ако ви е хрумнало нещо, което сме пропуснали и смятате, че може да бъде полезно и да улесни ежедневието ни, ще се радваме да го споделите с нас. Споделете и как е минал вашият първи trash/less ден. Темата е отворена за разговор, ще бъде чудесно да споделяме информация, идеи, мисли.


За едно по-смислено съществуване!
P.S. Someone who is interested to read this topic in English? Just let me know so I can translate this blog for you. :)

Добави коментар
Коментари
27.10.2017 г. 17:37
Толкова се радвам, че zero waste начина на живот започва да се популяризира и у нас!
top