Search
Filters
You have no items in your shopping cart.

To Norway and... please I don't want to go back

To Norway and... please I don't want to go back

Често хората ми задават различни въпроси свързани с пътуванията ни с Радо. Както и аз много пъти съм съм разпитвала така и всеки, който обича да пътува, го вълнува Как? Кога? Къде? С какво? Колко пари? Всеки би искал страхотно преживяване на красиво място в рамките на разумния бюджет. И понеже не умея да пиша особено увлекателно, но пък обичам да пътувам и снимам, реших в този блог да събера и синтезирам по-скоро полезна информация, която би помогнала на пътуващите.

Ето и кратко обобщение на цялото ни пътуване в южна Норвегия:

Кога? началото на Юли 2016 за 8 дни

Къде? Stavanger, Kjeragbolten, Pulpit rock (Preikestolen), Langfossen, Trolltunga, Folgefona glacier, Bergen, Oslo

С какво? 5 души с една кола

5000км със самолет; 1700км с кола; 50км пеша и n километра деневилация

24часа общо преход в планината

Колко? около 1400лв на човек

Организацията ни стартира в началото на януари с купуване на самолетни билети до Осло. След това направихме план кои места най-много искаме да посетим и съгласуваме приоритетите така, че всички да бъдат доволни и да си прекарат добре. Селекцията беше наложителна, защото повече места са обвързани поне с няколко часа преход пеша, а времето - ограничено. Сметнахме и колко прехода един след друг можем да направим, колко е пътят между отделните дестинации и направихме една доста оптимистична прогноза за пътуването. За наше щастие обаче успяхме да изпълним всичко планирано, неочаквани препятствия през целият път нямаше. Времето също беше на наша страна. Валеше винаги късният следобед след 4ч, когато знаеш че не те дели много от уютното топло жилище, в което си отседнал. След като избрахме къде ще отсядаме по пътя, резервирахме и кола под наем. Много удобно беше, че не губиш време да плащаш такси по пътя, а всички такси се начисляват спрямо номера на колата чрез камери и накрая компанията, от която колата е наета, директно те таксува дължимото. Накрая резервирахме и еднопосочен билет за круиз с ферибот + колата за преходът до Kjeragbolten, който е около 6ч /които не включват изкачването с кола до стартовата точка на прехода/. Като планът беше да се приберем по суша, защото фериботът в Lysеfjord e само 2 пъти на ден и е почти невъзможно да отидеш и да се върнеш за един ден с него. До тук с резервациите. По подготовката на багажа нямаше нищо специално. Най-важните неща бяха здрави планински обувки, яке с мембрана, дрехи за всякакво време и многooо чорапи. Магазини за храна там не липсваха и си готвехме чудни неща. Ресторантите не бяха сред предпочитаните, освен ако нямате излишни 50-100лв за ястие.

Излетяхме рано рано и сутринта бяхме на летището в Осло, където ни очакваше нашата кола, с която директно потеглихме към Stavanger.

 

 

След дълъг път /около 7часа/ и прикачване с ферибот отседнахме в близост до града - в Jørpeland, където първият ден се разходихме и запасихме с храна. Заради разположението на Норвегия на север, успяхме да се полюбувахме и на слънчевия залез около полунощ. След това пуснахме щорите за да затъмним стаите и да отпочинем за следващият ден. Сутринта натоварихме колата на ферибота при Forsand и стартирахме с три часов спиращ дъха круиз в Lysefjord.

 

 

Изкачихме един масив с колата след което потеглихме пеша към Kjeragbolten. Прехода беше красив на отиване и доста хлъзгав на връщане, но крайната цел си заслужаваше.

 

 

За мен лично да лежа на ръба на 987 метрова отвесна скала и да гледам корабчетата във водата като малки точици беше много по-вълнуващо от самата атракция Kjerag - заклещената скала във въздуха.

 

 

Чудесно решение се оказа да се приберем от Kjeragbolten на същия ден с колата, а не с ферибота, защото на връщане ни се откри още едно вълшебно място и пътувахме няколко часа през невероятно живописен еднолентов път през огромен скален масив.

 

 

 

Така се завърнахме отново в Jørpeland, от където на сутринта направихме изакчване до Preikestolen (Pulpit rock) и след това потеглихме към Odda - следващото място за нощуване преди най-големия преход. Pulpit rock беше най-облагороденото място за туристи, съответно и най-оживеното, с преобладаващи каменни пътеки и стълби. Съвет: пазете се от препъващи се хора, ако не искате някой да ви събори в пропаста, защото почти никъде няма обезопасяване, а на върха пътеките се вият по ръба на скалите.

 

Пътят до Оdda беше дълъг заради тесните, криволичещи покрай фиордите, пътища. А почивката важна защото ни очакваше по думите на домакина ни 12 часов преход до Trolltunga. Е не беше 12, но успяхме за 9 часа. Важно беше ранното тръгване, защото достъпа до мястото е контролиран и пропускането на коли в района е разрешено до 9ч сутринта. В този ден преобладаващия ни багаж беше храната, но поне на връщане раниците ни бяха сравнително по-леки. Преходът беше дълъг с много рязка първоначална деневелация, но след това имаше множество малки спускания и изкачвания, вървейки по края на скалите на езерото Ringedalsvatnet. А гледката накрая ни остави без думи.

 

 

Езерото се отличаваше със своето специфично синьо, много по-различно от останалите тюркоазени места, които посетихме.

 

 

Връщането по обратния път ни се видя безкрайно, а и бе подкрепено от хлъзгава кал надолу. Поне бе забавно спускането на толкова много хора free style, всеки с уникални движения и пируети :D

На следващият ден дойде и време за последният преход, който беше описан като лежерна разходка, но виждайки къде се намира началото на глетчера Folgefonna, разбрахме че това далеч не е разходка. Оказаха се около 3-4 часа. Преживяхме ги макар и вече понатрупали умора от предните дни.

 

 

След като се насладихме на леденосинкавия ледник поехме към цивилизацията. Следващата ни спирка беше Берген - втория по-големина град в Норвегия, в който всичко на всичко видяхме поне 100-тина човека... През прозорците на жилищата също не се виждаха хора, така и не разбрахме къде са. Поразходихме се спокойно из града, а на следващият ден потеглихме към Осло.

 

 

Пътят до там разделихме на две, като най-дълъг участък от цялото пътуване. По пътя преминахме покрай огромни водопади и тунели разцепващи гигантските скални масиви. Пренощувахме в малко курортно ски селце с поредните гостоприемни домакини.

 

Обобщено това беше невероятно и много различно пътуване, което остави ярка следа в спомените ми. С изминаване на големи разстояния и физически натоварвания, които не са проблем при правилна подготовка и планиране на времето. Пътуване наситено с емоции и адреналин от отвесните ръбове, който придава напълно ново усещане за живота.

 

Ето и краткото ни видео, което си сглобихме или една сбъдната мечта събрана в 3 минути

 

 

 Thank you guys!

top